Marzipanens Historie
I dag er hjemmelavet marcipankonfekt noget af en juleklasikker. Men faktisk er marcipan en gammel opfindelse tilbage fra omkring år 600-700 i det gamle Persien.
Marcipanen kom først til Europa omkring 1100-tallet, når pilgrimme og korsfarer fra korstogene tog det med tilbage. I Europa blev det populært hos den europæiske adel, der var nogle af de få der havde råd til det. Marcipanen blev lavet af mandler, der blev dyrke ved middelhavet og var derfor dyr, særligt i nordeuropa. Den blev lavet og solgt af apotekere som medicin mod forstoppelse, luft i maven og som et afrodisiak.
I starten af 1500-tallet begyndte man at bruge marcipan til at lave små, overdådigt pyntede figurer. I 1514 blev det for meget for styret i Venedig, hvor man så sig nødsaget til at udstede et forbud mod at servere forgyldt marcipan!
De første juletraditioner med marcipan er fra den tyske region Franken i 1600- og 1700-tallet. Her blev de små figurer til de bibelske motiver som blev serveret ved jul.
I starten af 1800-tallet lærte man at lave sukker ud af sukkerroer. Så nu blev sukker billigere og det samme gjorde marcipanen. Borgere kunne nu tage del i det der tidligere var adlens luksus-nydelser. I løbet af de næste hundrede år bliver det mere og mere almindeligt, så i starten af 1900-tallet var det noget som alle danske bagere selv lavede.
I 1909 startede Odense Marcipanfabrik.