Tag oplevelsen med hjem
I Herregårdsbutikken fører vi de specielle varer, som du ikke kan få overalt; her kan du altid komme ind og lade dig inspirere. Vi fokuserer på sjove ting med et strejf af gamle dage, på godt håndværk og lokal produktion.
Vore frivillige smede i Herregårdssmedjen laver f.eks. de håndsmedede festblus, som kan sættes i haven. I skolebigården laver biavlerne vores egen Sønderskov honning, du kan også købe sæbe med hjem som dufter lige som vores lavendel i haven. Du kan også købe løveglasset fra Skodborg, kopier af arkæologiske smykker og andre fund fra vores eget område. I butikken har vi bøger om lokalhistorie såvel som biavl og meget andet. Vi har desuden et stort sortiment med legetøj fra gamle dage, tidløst køkkengrej af naturmaterialer og de hyggelige herrnhuterstjerner. I butikken kan du også købe slik og i sommerperioden en lækker is fra Hansens Flødeis.
Der er gratis adgang til Herregårdsbutikken i museets åbningstid. I butikken kan man også købe billet til museets udstillinger samt forskellige arrangementer.
Når du handler i Herregårdsbutikken er du med til at støtte Museet Sønderskovs mange aktiviteter og tilbud. Indtægterne fra butikken går til museets drift og vedligeholdelse, opsætning af nye udstillinger og samling, omvisninger og undervisningstilbud til skoler samt børn og voksne.
Kommer du i tanker om et produkt, som du synes, vi burde sælge i butikken, så kontakt os endelig! Skriv en mail til jl@sonderskov.dk.
Husk at du som medlem af museumsforeningen får 10% rabat på alle varer i butikken, og er du en af museets frivillige, får du 20% rabat i Herregårdsbutikken.
Søltofts forretning
Herregårdsbutikken er indrettet med det originale inventar fra Søltofts gamle købmandsforretning, der oprindeligt lå i Søndergade 31, Brørup. Søltofts købmandsforretning blev indrettet samtidig med husets opførelse i slutningen af 1800-tallet, hvor stationsbyen vokser op efter jernbanens åbning i 1874.
Søndergade 31 lå på hjørnet af Søndergade og Fredensvej, der hvor der i dag er p-plads ved K.K. Electronic. Det var et af tidens gadehuse, som blev karakteristiske for de nye stationsbyer i Vestjylland.
I nordenden var der butikslokale, kontor og lagerrum. I sydenden var der indrettet en lejlighed med egen indgang og bagindgang til forretningen. Baghuset var oprindeligt bygget som drengeskole ("pogeskole") i 1881.
I 1910 købte Hans Jacob Søltoft forretningen, efter at den tidligere ejer, Olesen, var gået fallit. Forretningen havde et stort opland, og kunderne kom især sydfra, fra Folding Sogn. Jacob Søltoft havde kommis og bydreng indtil 1931, derefter kom broderen med i forretningen.
Kaffespecialitet
Der blev ikke handlet med spiritus, det skal Jacob Søltoft have givet et løfte om til den tidligere ejer. I stedet blev Søltofts købmandsforretning kendt for sin kaffeblanding, som var en specialitet. Kaffemøllen står nu i museumsbutikken.
Jacob Søltoft var engageret i sin by. Han var med i sognerådet, handelsforeningen, skolekommissionen og mange bestyrelser. Han døde i 1966, hvorefter forretningen blev overtaget af sønnen, Ole Johan Søltoft. Denne drev forretningen til sin død i 1979, hvorefter den lukkede. Bygningen blev senere revet ned.
Museet tager over
I 1981 blev inventaret erhvervet fra Jacob Søltofts datter, Margit Søltoft, af Museumsforeningen for Holsted, Brørup og Vejen kommuner med økonomisk støtte fra Brørup kommune, Brugsen i Brørup samt 4 lokale pengeinstitutter. Nu får det igen lov til at være en del af egnens handelsliv.
For de særligt interesserede har Brørup Lokalarkiv arkivalier om butikken og Søltoft.