Wow - det er vildt! Sikke en dør vi har!
Det var tankerne, da vi første gang så herregårdens hoveddør i nye "klæder". Den er blevet marmoreret på indersiden, som den gang herregården blev sat i stand i 1700-tallet og udvendigt ådret, som den var sidst i 1800-tallet. Også indgangspartiet er istandsat med en pragtfuld sandstensimitation.
Takket være fondsstøtte fra Nykredits Fond og fra Bygningsbevaringsfonden af 1975, har Museet Sønderskov kunnet kaste sig ud i denne omfattende istandsættelse af hoveddøren.
Istandsættelsen af døren er det håndværkere fra Den Gamle By, som har stået for. Konservator Nynne Sethia sørgede for grundige analyser af pigmentprøver af malingen ude og inde. Nynne skriver: Ådringer har været en meget udbredt – ja, faktisk standardmetode at male døre på i 1800-tallets anden halvdel. Den udfases i løbet af 1900-tallets første tre årtier. Nu om dage er det sjældent at se ådringerne bevaret, fordi der i snart et århundrede har været smag for lyse, ensfarvede kulører. Desuden lægger ådringen sig stilistisk fint op ad portalens sandstensimitation ved netop at være en imiterende overfladebehandling.
Til arbejdet med at rekonstruere dørens tidligere faser har museet også trukket på restaureringsarkitekt Steffen Søndergaard. Han peger på, at portalens sandstensimiterede overflade har vist sig at være cementbaseret og dermed sen, dvs. fra anden halvdel af 1800-årene, og at den derfor er i tidsmæssig overensstemmelse med den ådrede dørplade.
Pigmentspor bekræfter, at hoveddørens inderside har været marmoreret. Denne periode med marmorering tolkes til at ligge omkring 1740, hvor herregården blev istandsat. Forlægget for dørens inderside har været den marmorering, som man kan se dele af i hallen. Udtrykket på dørens inderside er derfor ændret væsentligt og har genskabt et sammenhængende udtryk i hele vestibulen i en periode, hvor hallens kejserportrætter endnu stod fremme (før overpudsningen).
Nynnes analyser gav malermester Torsten Lykke Nielsen de bedste forudsætninger for at gå i gang med malerarbejdet. Selve marmoreringen af døren indvendig er lavet af Anton Bo Stephansen, der har tryllet. Vi er meget tilfredse med resultatet og samarbejder gerne med Den Gamle By igen, når den ærværdige gamle herregård igen får brug for hjælp med istandsættelse.