Risengrød & Risalamande
Billede: Illustration til "Nissen hos Spekhøkeren" i H.C. Andersen, "Eventyr og Historier", Bind 2. 1870-73. Lavet af H.P. Hansen (1829 – 1899) efter forlæg af Vilhelm Pedersen (1820 – 1859). Kilde: open.smk.dk
Risengrød og Risalamande
Julegrøden er sandsynligvis lige så gammel en tradition som julen selv. Men først i 1800-tallet begyndte velstillede hjem at bruge ris til julegrøden. Ris var en importvarer og for mange en luksus.
I tiden lige før 1900 var det efterhånden almindeligt at spise risengrød til jul. I bedrestillede hjem gik man derfor over til at spise risalamande i starten af 1900-tallet. Det var der var lidt mere status i. Med risalamande indførtes også traditionen med at finde mandlen. Finderen blev kåret til ’Mandelkonge’ eller ’Mandeldronning’ og fik som præmie lov til at kysse en af selskabets gæster på munden. I nyere tid blev det dog mere almindeligt med en lille gave, som fx en marcipangris.
Efter Anden Verdenskrig var Risalamanden blevet allemandseje til jul, skønt man stadig kunne læse i dameblade om tricks til at få risene til at strække sig lidt længere – Man kunne eksempelvis røre flødeskum i.