Julegløgg
Billede: Gløgg. Kilde: WikimediaCommons
Gløgg
Har man sagt æbleskiver, så har man sagt glögg. De to ting hænger efterhånden uløseligt sammen.
De tidligste referencer til Glögg stammer helt tilbage fra middelalderen i 1400-tallet, hvor man i tyske egne omkring Rhinen varmede rødvin op og tilsatte krydderier for at drikke den varm. Drikken blev populær og bredte sig blandt andet nordpå til Sverige. I det kolde Skandinavien blev det at drikke varm, krydret vin hurtigt populært. Eksempelvis skulle den svenske nationalhelt Gustav Vasas (1523-1560) foretrukne kryddervin have været rødvin sødet med både honning og sukker samt tilsat ingefær, kanel, kardemomme og nelliker.
Glögg kom til Danmark fra Sverige, og det er også derfra navnet stammer. Ordet kommet af ’Glödgad’ og referer til en ”afbrændt” drik. I tiden omkring og efter Anden Verdenskrig kom en række svenske juletraditioner til Danmark. Bl.a. Lucia-optoget og glögg.