Amatørarkæologernes fund og danefæbehandling
Gennem mange år har museet haft et godt samarbejde med en gruppe detektorfolk, som hvert år afleverer mange spændende genstande til museet. En del erklæres for danefæ ved Nationalmuseet.
Hvordan behandles detektorfundene?
Aftalen mellem detektorfolkene og museet er, at amatørarkæologerne selv omhyggeligt indmåler deres fund med GPS, og dernæst afleverer dem til museet. På museet bliver genstanden og fundstedet registreret. En genstand som skønnes at være danefæ indsendes til Nationalmuseet for vurdering.
Det er ikke kun metalfund, der kan være danefæ. Genstande i f.eks. flint eller rav kan også erklæres for nationalt eje. Her på Museet Sønderskov er vi også meget interesserede i ikke-metalfundene og derfor sætter vi pris på at vurdere og registrere eksempelvis flintøkser, glasperler og alle fund. Selv om de fund ikke nødvendigvis er danefæ, hjælper de os til at lære mere om vores fælles fortid.
Hvis en genstand erklæres for danefæ af Nationalmuseet, bliver den statens ejendom. I det tilfælde modtager finderen en danefædusør samt et danefæbrev for fundet.
Der kan findes yderligere information om danefæ på Nationalmuseets hjemmeside.
Indlevering af detektorfund
Ved aflevering af detektorfund opdaget i Vejen kommune til Museet Sønderskov, vil vi bede om at der på forhånd laves en aftale med arkæolog Lars Grundvad på tlf. 2247 3276 eller via e-mail: lg@sonderskov.dk.